Middag med Statsministeren

Folk ute får nok ofte inntrykk av gjennom media at tonen mellom politikere fra ulike partier er tøff og at avstandene er store. Faktum er at politikerne på Stortinget er arbeidskolleger på lik linje med andre som jobber i store bedrifter, og de knytter ofte vennskapsbånd på tvers av partilinjene.

I kveld skal jeg på middag i Regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45. Hvert år (eller annenhvert år) inviterer hver av våre statsråder sin komite på Stortinget til middag, gjerne i tilknytning til julehøytiden. Noen ganger fortæres en treretters i Parkveien 45, andre ganger på andre steder hvor man kan være litt tilbaketrukket for seg selv og ha diskusjoner i en mer vennskapelig tone. Høydepunktene under disse middagene er gjerne talene fra statsråden og den som takker fra maten (gjerne komiteleder eller komitenestleder), og selv om antrekket er mørk dress er stemningen god og uformell.

Siden jeg som rådgiver også følger Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skal jeg i kveld delta på statsrådsmiddag hvor Jens Stoltenberg er vert. Jeg ser fram til å spise et godt måltid sammen med min sjef Rune Skjælaaen, med Carl I Hagen, Per Kristian Foss i tillegg til flere gjester som representerer statsmakten i tilknytning til respektive departement. I vårt tilfelle gjelder det personer som Sivilombudsmannen, Ombudsmannen for Forsvaret og Riksrevisoren. Det jeg gleder meg aller mest til blir den fleipete tonen som gjerne er mellom Carl I Hagen og Per Kristian Foss, for jeg antar det blir oppfølging av saken i dag rundt “Islamiseringen av Norge”, som Siv Jensen kaller det.

Selv om avstanden politisk kan virke stor mellom partier og politikere, så er det godt å vite at i det lille landet Norge er tonen god mellom de fleste i politikken.

Vist 83 ganger. Ingen følger denne samtalen.

Kommentarer

Kjekt å lesa om den uoffisielle tonen som finst. Trur du det kan overrførast til veljarane også? Ein blir jo så lei av det skodespelet der alle i opposisjon nyttar kvart høve til å seie at dette er dårleg styring og at regjeringa er svekka. Og journalistane biter på agnet kvar gang. Har ikkje tal på kor mange ganger eg har høyrt at Storberget må gå. Då vil eg heller ha litt fleiping mellom Foss og Hagen servert. Kven håper du å få sitte ved sida av?

Takk for kommentarene! Ja, forholdet mellom velgerne og politikerne tror jeg kan bli det samme, men dessverre er det blant annet utfordringer i forhold til sikkerhet m.m. som gjør dette vanskeligere og vanskeligere.

Menyen i kveld var suppe m andelever, lam og sjokolade m krokanis. God mat! Jens innledet og bemerket blant annet at denne komiteen var meget viktig, noe ikke minst det at Carl I Hagen satt i den var et bevis på. Han fokuserte også mye på mindretallets makt i denne komiteen, siden et mindretall i komiteen kan reise saker, noe som er spesielt viktig når vi har en flertallsregjering. Komiteleder fra FrP Lodve Solholm hadde hovedtalen, og han la ikke skjul på at regjeringspartiene de neste månedene fram mot valget ville oppleve mer av det han kalte mindretallets tyranni framover (i en fleipete tone så klart). Han holdt også frem det viktige med å kunne treffes slik som man gjør på slike middager og ha en mer uformell tone. Han nevnte de kloke ordene at “man forhandler med et glass vann, men konsulterer med et glass vin”. Øystein Djupedal takket for maten før det ble et utrolig morsomt underholdningsinnslag med fokus på rikspolitikken og ulike episoder de siste månedene. Det ble en veldig hyggelig kveld :-)

Var det ikkje litt tidlig slutt? Kvelden er jo enda ung. Kven kom du ved sida av og kva var det kjekkaste samtaletemaet?

Annonse

Nye bilder