Den store lokaliseringstautrekkingen på Stortinget

Hvert fjerde år velges et nytt Storting. I år er det spesielt at det ikke velges representanter til Odelsting eller Lagting – som begge er nedlagte. Flere valg (konstituering) er nå gjennomført på Stortinget. Vi har fått 6 personer i presidentskapet, 12 komitéledere (og 12 komiténestledere) og 7 parlamentariske ledere.

Dette er posisjoner som alle gir fordeler – slik som høyere lønn og finere kontorer. For eksempel innebærer dette at de 5 partiene som har folk i presidentskapet får kontorer i “Keiserfløyen” på Stortinget. Disse kontorene, som er de flotteste på Stortinget, disponerer partigruppene selv. Noen partigrupper lar medlemmene i presidentskapet få disponere disse kontorene (Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap), Første visepresident Øyvind Korsberg (FrP), Andre visepresident Per-Kristian Foss (H), Tredje visepresident Marit Nybakk (Ap), Fjerde visepresident Akhtar Chaudhry (SV) og Femte visepresident Line Henriette Hjemdal (KrF)). Mens andre lar de parlamentriske lederne få disponere disse kontorene – noe som f.eks. har medført at Erna Solberg (H) og Siv Jensen (FrP) har hatt kontorer ved siden av hverandre i forrige stortingsperiode.

På Stortinget er det som ofte ellers i samfunnet at “den største” får velge først. Deretter kommer partiene i rekkefølge etter størrelsen. Det mange sikkert husker er lokaliseringsstriden fra fire år siden hvor FrP skvisa Høyre ut av sitt gruppemøterom med makt gjennom sin størrelse (de hadde blitt større enn Høyre og fått bedre selvtillit enn tidligere). I år er det færre konflikter rundt hvilke gruppemøterom. En liten endring vi i Sp er fornøyd med er at vi kommer før KrF i alle stortingsdebatter (også her er det størrelsen det kommer an på). Dessverre slo SV oss med 1355 stemmer og kommer før oss med innlegg i debattene på Stortinget. Vi får satse på et bedre valgresultat neste år. Vi er iallefall det klart største sentrumspartiet!

Den minst populære mannen på Stortinget i oktober er sannsynligvis Stortingets sjef for romfordelingen. Han har omtrent daglig gått fra parti til parti og prøvd å megle fram greie kompromisser på hvor mange kontorer de ulike partiene skal ha, hvor de skal plasseres m.m. For eksempel har det vært en meget brutal prosess for partiet Venstre som pga det dårlige valgresultatet har mistet de fleste av sine kontorer, og som nå er skivset sammen i et hjørne på Stortinget. KrF har måttet gi fra seg minst ett kontor og SV flere kontorer i stortingsbygningen. Partiene som fikk fler mandater ved valget har derimot kunnet be om flere kontorer i stortingsbygningen.

Nå er romkabalene avgjort – og den store flyttesjauen er i gang hvor halvparten av de partiansatte og mange folkevalgte på Stortinget nå pakker sine ting i pappesker – for å gjøre klart til flytting til nye kontorer de er tildelt. Nye stortingsrepresentanter må gjerne ta til takke med litt mindre kontorer enn de som har vært på Stortinget i fler perioder – for i tillegg til posisjon så betyr også ansiennitet en del ved kontorfordelingene internt i partiene.

Det blir nok november før flyttesjauen er gjennomført. Da begynner kampen om å få de mest attraktive møblene, sofaene og møtebord som det er rift om på Stortinget. Selv sitter jeg nå i kveld og pakker mine ting i esker og lurer på hvilken dato jeg får tildelt for flytting til nytt og flottere kontor. Målet mitt er å få på plass et lite møtebord og stoler på kontoret. Andre har som mål å få en sofa de kan legge seg og strekke ut litt på når kveldene blir lange.

Den store lokaliseringstautrekkingen er nå over – og om en måned er forhåpentligvis også flytteprosessene gjennomført – om ikke budsjettbehandlingen i høst drukner denne prosessen.

Vist 618 ganger. Ingen følger denne samtalen.

Kommentarer

Håper det går fort unna så vi slipper å sitte på vent og ikke få orden på hodet fordi alt rundt er i uorden… :-)

Annonse

Nye bilder