Truer biodieselsaken regjeringssamarbeidet?

Dagfinn Høybråten, leder i KrF, ba på TV2-nyhetene lørdag 21. november om at SV og Sp bør gå ut av regjeringen fordi han mener Jens Stoltenberg har overkjørt SV og Sp i biodieselsaken.

Fotograf: KrF

Jeg må innrømme jeg dro på smilebåndene da Høybråten sa dette. Agendaen til KrF er selvsagt å få mest mulig innflytelse selv. Da vil en regjeringskrise være et gode for KrF. Da kan KrF få mer innflytelse over norsk politikk. Det samme vil Venstre, Høyre og FrP kunne få.

Jeg syns det er litt “artig” at opposisjonen samler seg rundt en delvis mer offensiv miljøpolitikk for å prøve å hevde at de er mer opptatt av miljøet enn oss rødgrønne. Jeg er derimot overbevist om at om de borgerlige hadde hatt makten – så ville vi sett et mye lavere miljøengasjement.

Faktisk syns jeg at det vi observerer for tiden er en tafatt opposisjon som i liten grad fremmer egne saker, men bruker tiden på å finkjemme Soria Moria 1 og 2 for å lete etter ting de kan angripe på oss rødgrønne på at vi ikke har fått til enda. Ynkelig.

Ja, det er nok mye som er sagt (og ikke sagt, Magnhhild, hehe) i denne saken fra oss regjeringspartiene. Kanskje har vi også bidratt selv til å gjøre denne saken større enn den egentlig er (f.eks. partisekretær Raymond Johansens utspill i Dagbladet på fredag).

Men er det noe jeg er helt sikker på i denne saken. Så er det at denne saken ikke er stor nok i seg selv til at det truer regjeringssamarbeidet. Ja, prosessen har nok hatt mangler. Og det er jeg sikker på at noen vil gå inn i for å sikre at dette ikke skjer igjen. Men samtidig har vi kjøreregler for hvordan saker skal behandles i regjering, og jeg kan ikke se at disse kjørereglene er brutt i forhold til behandlingen av denne saken i regjering.

I et regjeringssamarbeid handler det om å få til gode kompromisser mellom oss tre partiene. Stort sett blir Ap, SV og Sp alle sammen vinnere i de fleste saker. Noen ganger er det mer tydelig hvem som er vinnere og hvem som har tapt saker. Hos oss i Senterpartiet er man godt fornøyd med hva som vi har fått til av resultater. Hadde vi f.eks. sittet utenfor regjeringen, slik Høybråten vil, så hadde vi mistet muligheten til å sette ned foten på saker som er viktige for oss. Slik som at Norge ikke søker om et nytt EU-medlemsskap. Derfor kommer vi i Sp til å sitte lenge i regjering – fordi vi vet at vi oppnår mer med en hånd på rattet enn å leke oss med utfordrende retorikk i Stortingets vandrehall, slik opposisjonen er redusert til.

Vist 311 ganger. Ingen følger denne samtalen.
Annonse

Nye bilder